Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Εορτασμού 100ης Επετείου Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας
“ΓΙΔΑΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ – ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ : 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”
Η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με τον δήμο και τοπικούς φορείς, διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 100ης επετείου απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας από τον τουρκικό ζυγό.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012
Πανηγυρική εκδήλωση στο χώρο του «Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων», με ομιλητή τον δικηγόρο – συγγραφέα, κ. Ιωάννη Μοσχόπουλο, ο οποίος θα αναφερθεί στα 100 χρόνια ελευθερίας της περιοχής του Ρουμλουκιού. Θα ακολουθήσει γλέντι, με εδέσματα και κρασί. Ώρα προσέλευσης 19:30.
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012
«Ένας Αιώνας ελεύθερη Αλεξάνδρεια, Ένας Αιώνας ελεύθερη Μακεδονία»: Συναυλία της νεανικής χορωδίας «Μελισσάνθη» του δήμου Αλεξάνδρειας, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Έναρξη 20:30.
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
-
Η Φιλαρμονική του δήμου Αλεξάνδρειας θα παιανίζει εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, από ώρα 07:00 μέχρι 07:45 το πρωί.
-
Ώρα 08:00: Έπαρση Σημαίας στο χώρο του Ηρώου, με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του δήμου και διμοιρίας του 3ου Τ.Ε.Α.Σ. Αλεξάνδρειας.
-
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ. Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στον Ιερό Ναό θα γίνει ομιλία, για το ιστορικό της ημέρας, από τον δικηγόρο – συγγραφέα, κ. Ιωάννη Μοσχόπουλο. Θα ακολουθήσει, στις 11:00, επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές στο Ηρώο της πόλεως. Αμέσως μετά, θα παρατεθεί δεξίωση στο δημαρχείο, από τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Φώτη Δημητριάδη.
-
Ώρα 20:00: Λαμπαδηδρομία επί της οδού Βετσοπούλου, από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αλεξάνδρειας.
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012
«Δρόμος Ελευθερίας»: Αγώνας δρόμου αντοχής, με ελεύθερη συμμετοχή. Αφετηρία της διαδρομής το Νησέλι («παλιομάνα Νησελίου», στην παλαιά κοίτη του Αλιάκμονα). Ώρα εκκίνησης 15:30. Η πορεία της διαδρομής είναι μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αλεξάνδρειας-Κατερίνης, διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής στη νότια είσοδο της πόλης, οδός Μακεδονομάχων, στροφή στο πρώην Ξενοδοχείο «Δωδώνη» και τερματισμός μπροστά από το δημαρχείο Αλεξάνδρειας.
Σημείωση: Όσοι, μικροί και μεγάλοι, επιθυμούν να λάβουν μέρος στο «Δρόμο Ελευθερίας», παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Α., οδός Βεροίας (Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξάνδρειας), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στα τηλέφωνα 23330-53451, 23330-53442 και 23330-53441. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά βραβεία συμμετοχής, ενώ στους τρεις πρώτους, ενήλικες και παιδιά, θα δοθούν μετάλλια από τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας. Για τα παιδιά, το σημείο εκκίνησης θα είναι η διάβαση της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Αλεξάνδρεια, με την άφιξη των πρώτων ενηλίκων δρομέων από το Νησέλι. Όλοι μαζί θα συνεχίσουν με τερματισμό στο δημαρχείο. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, θα υπάρχει συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β., ενώ τα παιδιά θα τα συνοδεύουν στη διαδρομή γυμναστές της Κ.Ε.Δ.Α.
Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012
Πλατύ, ώρα 11:30: Τρισάγιο στο Μνημείο πεσόντων Ηρώων Προσκόπων του Σώματος Μαζαράκη, [βρίσκεται πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πλατέος], παρουσία των τοπικών αρχών και με συμμετοχή αγήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Αλεξάνδρειας. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο δημοτικό σχολείο Πλατέος, με ομιλητές τους κ.κ. Ιωάννη Μοσχόπουλο και Γρηγόρη Γιαβανόπουλο, για τα ιστορικά γεγονότα της «μάχης του Καρά-Ασμάκ» (19-20 Οκτωβρίου 1912) και την κατάληψη των γεφυρών του ποταμού Λουδία, που άνοιξε το δρόμο στον Ελληνικό Στρατό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012
Ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Ελευθερίας (1912-2012)», στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας. Ώρα έναρξης 17:00.
Εισηγητές:
-
Συνταγματάρχης Γεώργιος Σκαλτσογιάννης (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού).
-
Βασίλειος Νικόλτσιος, διευθυντής Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης.
-
Ιωάννης Μοσχόπουλος, δικηγόρος – συγγραφέας.
-
Γρηγόρης Γιοβαννόπουλος, δάσκαλος, με ειδίκευση στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού πολιτισμού.