Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια (Π.Ε. Ημαθίας, Ημερομηνία έκδοσης 06/08/2014)

 

 

 

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
 

 

 

1. Στόχοι

1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2 Αφορά στο διάστημα της εμφάνισης καρποφορίας με καρπόδεση του 50 ως 60% των ανθέων  και στην οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3 Απαιτείται ο βαμβακοπαραγωγός να παρακολουθεί τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο τουλάχιστον  δυο φορές την εβδομάδα και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζει τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.

2. Διαπιστώσεις

2.1 Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στην ανθοφορία και την δημιουργία των πρώτων καρυδιών σε ποσοστό 40 με 50%. Το ύψος των φυτών είναι 80 με 90 εκατοστά.

2.2 Συνεχίζει να παρατηρείται πολύ  μικρός πληθυσμός αλευρώδη.

2.3 Στις φερομονικές παγίδες υπάρχουν  λίγες συλλήψεις ακμαίων του πράσινου σκουληκιού ενώ εντός των αγρών εμφανίζονται προνύμφες  πρώτου και δεύτερου σταδίου. Στις περιοχές , «Βάλτος Βέροιας» , «Βάλτος Σκυλιτσίου», Λιανοβεργίου Τρικάλων ,Κορυφής Πλατάνου Κυψέλης Μελίκης, εντοπίζονται προνύμφες πάνω από το όριο επέμβασης. Στις περιοχές Σταυρού, Αράχου, Νησίου, «βάλτου Σταυρού» εντοπίστηκαν προνύμφες κάτω από το όριο επέμβαση.

2.4 Λόγω των περιορισμένων ψεκασμών παρατηρούνται σε όλους τους αγρούς μεγάλοι πληθυσμοί ωφελίμων εντόμων

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Οι παραγωγοί  θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις βαμβακοφυτείες τους ανά 2-3 ημέρες τουλάχιστον και να κάνουν τυχαίες δειγματοληψίες σε όλη την έκταση του χωραφιού. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη τουλάχιστον τεσσάρων (4) μικρών (μέχρι 1 cm) προνυμφών ανά 100 φυτά  για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ, να γίνεται ψεκασμός με τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Οι ψεκασμοί να επαναλαμβάνονται μετά από 10-12 ημέρες με φυτοπροστατευτικά προϊόντα διαφορετικού τρόπου δράσης εάν είναι δυνατόν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και μόνο όταν το ποσοστό των προνυμφών παραμένει πάνω από 4%.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στα καρύδια το όριο επέμβασης είναι 6-8% και πάνω (6-8 σκουλήκια ανά 100 φυτά σε τυχαίο δείγμα). Μόνο όταν διαπιστώνεται υπέρβαση του ορίου αυτού συστήνεται να διενεργηθεί ψεκασμός με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. 

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Συστήνεται χημική επέμβαση με τα κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα ΜΟΝΟ στα βαμβακοχώραφα όπου εντοπίζονται προνύμφες πράσινου σκουληκιού στη δειγματοληψία – έλεγχο του αγρού, όπως μνημονεύεται στην παράγραφο 3 .

Λόγω των τελευταίων έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή μας ,και κατά  περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει με ρυθμιστές να ρυθμίζουν την ανάπτυξη των φυτών ώστε ν α επιβραδύνουν την ανάπτυξη των φυτών σε επιθυμητά επίπεδα 

Τονίζουμε ότι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις ετικέτες τους.

 

 

Ο
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ   ΔΑΟΚ  καα

 

ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ 

Κοινοποίηση