ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ»
Το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, που κατεξοχήν ενισχύει τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα. Βασικός του στόχος είναι να βοηθήσει τους οργανισμούς του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, ενισχύοντας παράλληλα τη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη.
Ως «πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας» νοούνται οι οργανισμοί που οι δράσεις τους έχουν ως βάση πολιτιστικές αξίες ή καλλιτεχνική – ατομική ή συλλογική – δημιουργική έκφραση. Οι δράσεις αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη, δημιουργία, παραγωγή, διάδοση και διατήρηση αγαθών και υπηρεσιών που εμπεριέχουν καλλιτεχνικές ή άλλες δημιουργικές εκφράσεις, καθώς, επίσης, και σχετικές δράσεις εκπαίδευσης ή διαχείρισης. Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αρχιτεκτονική, τα αρχεία, τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία, τη χειροτεχνία, τα οπτικοακουστικά μέσα (κινηματογράφο, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και πολυμέσα), την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, το σχέδιο (design) – και το σχέδιο μόδας -, τα φεστιβάλ, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τις παραστατικές τέχνες – όπως το θέατρο και ο χορός -, τα βιβλία και τις εκδόσεις, το ραδιόφωνο και τις εικαστικές τέχνες. Περιλαμβάνει, επίσης, και τη γαστρονομία και τον πολιτιστικό τουρισμό.
Οι επιλέξιμοι οργανισμοί για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι φορείς με νομική οντότητα (όχι φυσικά πρόσωπα1), δημόσιοι ή ιδιωτικοί, από όλους τους επαγγελματικούς τομείς, με έδρα σε μία από τις συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα χώρες. Εκτός από τις 27 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχουν και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου/ΕΟΧ, δηλαδή η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, καθώς και πολλές άλλες χώρες με δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα προωθεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς ώστε οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς να προσφέρουν δράσεις με ποικιλομορφία, συμπεριληπτικότητα και ισότητα για όλους αλλά και να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα projects πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό και δημιουργικό περιεχόμενο για όλες τις ομάδες κοινού, ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες και τους συμμετέχοντες από ευπαθείς ομάδες και με λιγότερες ευκαιρίες, όπως τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους εμπόδια (οικονομικά, κοινωνικά ή γεωγραφικά) ή πολιτιστικές διαφορές. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην προώθηση της ισότητας των φύλων, ως μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς πρέπει να συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ενθαρρύνοντας τους επαγγελματίες τους να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές. Ο πολιτισμός μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο προς την πράσινη μετάβαση, μέσω της αύξησης της ενημέρωσης, της μάθησης, της επικοινωνίας και της διάδοσης της γνώσης και καλών πρακτικών, και έχει τη δυναμική να αναπτύξει καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Ο φορέας υλοποίησης του Προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA), που αποτελεί και τη διαχειριστική του αρχή. Για την υλοποίηση των γενικών και ειδικών στόχων του Προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε τη σύσταση των Γραφείων «Δημιουργική Ευρώπη», ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάχυση της πληροφορίας να γίνεται σε εθνικό επίπεδο και έτσι όλο και περισσότεροι πολιτιστικοί και δημιουργικοί φορείς να μπορούν να επιδοτηθούν από το Πρόγραμμα. Για αυτόν τον λόγο, σε κάθε συμμετέχουσα στο Πρόγραμμα χώρα θεσμοθετήθηκε η λειτουργία και ενός αντίστοιχου Γραφείου, με κύριο στόχο τη διάδοση του Προγράμματος, την ενημέρωση των φορέων και τη γνωστοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους προς τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς. Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας (σημείο επαφής) για την προώθηση του Προγράμματος είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προώθηση του υποπρογράμματος Πολιτισμός υλοποιείται από το Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών 8 Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ του υπο-προγράμματος MEDIA από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) και το MEDIA Desk Hellas, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τα Γραφεία επιτελούν τα εξής καθήκοντα:
α) προωθούν το Πρόγραμμα στη χώρα τους,
β) παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα, καθώς και στοιχειώδη ενημέρωση για άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης (LIFE, Erasmus+, Horizon Europe, CERV, Interreg κ.ά.),
γ) εξασφαλίζουν τη διάδοση των αποτελεσμάτων από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη χώρα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη» Ελλάδας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://creative-europe.culture.gr/
Ευρωπαϊκά Σχέδια Συνεργασίας (European Cooperation Projects)
Η βασική ετήσια πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων στο υποΠρόγραμμα Πολιτισμός είναι τα Ευρωπαϊκά Σχέδια Συνεργασίας. Πρόκειται για διακρατικά projects, τα οποία εκπονούνται από πολιτιστικούς και δημιουργικούς οργανισμούς από 3 τουλάχιστον διαφορετικές χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Μέσω αυτών, δίνεται η ευκαιρία σε πολιτιστικούς φορείς, μικρούς και μεγάλους, να κάνουν συμπαραγωγές, να συνεργαστούν, να πειραματιστούν, να ταξιδέψουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά έργα πολιτισμού και στην προώθηση της καινοτομίας και δημιουργικότητας. Τα projects μπορούν να αφορούν έναν ή και περισσότερους τομείς (διατομεακά έργα).
Υπάρχουν 3 κατηγορίες, ανάλογα με τον αριθμό φορέων και το ποσοστό χρηματοδότησης:
-
Κατηγορία 1 – Μικρής Κλίμακας Projects: Αποτελούνται από τουλάχιστον 3 οργανισμούς από τουλάχιστον 3 συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα χώρες. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει τα 200.000 ευρώ και το 80% του συνολικού προϋπολογισμού του project.
-
Κατηγορία 2 – Μεσαίας Κλίμακας Projects: Αποτελούνται από τουλάχιστον 5 οργανισμούς από τουλάχιστον 5 συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα χώρες. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ και το 70% του συνολικού προϋπολογισμού του project.
-
Κατηγορία 3 – Μεγάλης Κλίμακας Projects: Αποτελούνται από τουλάχιστον 10 οργανισμούς από τουλάχιστον 10 συμμετέχουσες στο Πρόγραμμα χώρες. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει τα 2.000.000 ευρώ και το 60% του συνολικού προϋπολογισμού του project.
Πληροφορίες:
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή επιπρόσθετες πληροφορίες:
Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας:
Αλεξάνδρα – Μαρία Φλώρου 2103810310, Κωνσταντίνα Λιακοπούλου 2103230894 και Κωνσταντίνος Τρακόσας 2103313848.
e-mail: ced.greece@culture.gr
Facebook: σελίδα Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας, για ενημέρωση σχετικά με ημερίδες και σεμινάρια που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.