Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Μεγάλες ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες από παράνομη χρήση ζιζανιοκτόνων σε ορυζώνες -Την αποζημίωση των παραγωγών ζήτησε από τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια, 05 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΥΖΩΝΕΣ
Την αποζημίωση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών
ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας

 

Η καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας, στις περιοχές Αλεξάνδρειας, Χαλάστρας, Κυμίνων, Αδένδρου, Βραχιάς και Μαλγάρων, από την χρήση απαγορευμένων ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες, που εισήχθηκαν παράνομα στη χώρα μας, ήταν το κυρίαρχο θέμα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Αυγούστου στην Σίνδο Θεσσαλονίκης, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, οι δήμαρχοι Δέλτα κ. Γεώργιος Γλώσσης, Χαλκηδόνας κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης, Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιπεριφερειάρχες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρηγόρης Αλεξιάδης, ο διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, ο Καθηγητής ζιζανιολογίας του Α.Π.Θ. κ. Ηλίας Ελευθεροχωρινός, εκπρόσωποι ερευνητικών ιδρυμάτων, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.ά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και την αγροτική οικονομία της χώρας, καθώς και στην πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει ώστε να μεγιστοποιηθούν οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της γεωργίας, ενώ επισήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη των αγροτών και της παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, που τώρα εισάγονται.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης εστιάστηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν, κυρίως στην βαμβακοκαλλιέργεια, από τη χρήση απαγορευμένων ζιζανιοκτόνων από ορισμένες ορυζοκαλλιεργητές, οι οποίοι κάτω από μη ενδεδειγμένες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ύπαρξη ανέμου, υψηλές πιέσεις ραντίσματος) ψέκασαν τους ορυζώνες, με αποτέλεσμα να πληγούν ανεπανόρθωτα όλες οι γειτνιάζουσες καλλιέργειες, κυρίως το βαμβάκι. Πρόκειται, πιθανότατα, για μίγμα εστέρα του ζιζανιοκτόνου 2,4 D με το ζιζανιοκτόνο Propanil – ουσίες που η μεν πρώτη απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια του ρυζιού, ενώ για την δεύτερη υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μας από τον Μάρτιο του 2009. Ήδη από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης διατάχθηκε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα του φαρμάκου και εάν ήταν νόμιμη η διακίνηση και η χρήση του.

 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πλατάνου, κ. Ματθαίο Κωστόπουλο, η έκταση
των ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες των αγροκτημάτων Κλειδίου, Πλατάνου και Πρασινάδας
του δήμου Αλεξάνδρειας, υπολογίζεται σε 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, ανέδειξε το πρόβλημα των ζημιών, κυρίως στη βαμβακοκαλλιέργεια και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες καλλιέργειες στα όρια του δήμου Αλεξάνδρειας και ζήτησε από τον υπουργό να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων στη χώρα μας, ενώ τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών και την στήριξη του εισοδήματός τους. Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε τον κίνδυνο να χάσουν οι πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές την συνδεδεμένη ανά στρέμμα ενίσχυση που προβλέπεται για το βαμβάκι, εάν ισχύσει γι’ αυτούς το πλαφόν παραγωγής που υποχρεούνται να παραδώσουν ανά στρέμμα καλλιέργειας, ενώ είναι βέβαιο ότι με την καταστροφή που υπέστησαν είναι αδύνατο να το προσεγγίσουν.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ήταν ήδη ενήμεροι για το πρόβλημα, δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών, παρακολουθώντας την πορεία εξέλιξης του προβλήματος. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της αποζημίωσης των αγροτών που έχουν υποστεί ζημίες, ο κ. Τσαυτάρης δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί να εισπράξουν τη συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση, αφού δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, καθώς δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή αλλά για καταστροφή η οποία οφείλεται σε καθαρά ανθρώπινο παράγοντα.

Επίσης, έδωσαν σαφείς και άμεσες οδηγίες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και του υπουργείου Οικονομικών, για εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της λαθραίας εισαγωγής των απαγορευμένων και όχι μόνο φυτοφαρμάκων, καθώς, εκτός των κινδύνων που ενέχει η χρήση τους, το κράτος χάνει αρκετά εκατομμύρια λόγω μη απόδοσης και είσπραξης των προβλεπόμενων δασμών και φόρων.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας προσεκλήθη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για την πορεία εξέλιξης των πληγέντων καλλιεργειών ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία από πλευράς του υπουργείου μέτρα.

 

Κοινοποίηση