Αφιέρωμα Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας στον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Τιμώντας το έργο ενός εκ των κορυφαίων σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογράφου, του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο θερινός κινηματογράφος του δήμου Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διοργανώνει τετραήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του, από τη Δευτέρα 27 μέχρι και την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τρεις ταινίες του σκηνοθέτη: “Το λιβάδι που δακρύζει” την Δευτέρα 27 Αυγούστου, “Ταξίδι στα Κύθηρα” την Τετάρτη 29 Αυγούστου και “Το βλέμμα του Οδυσσέα” την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Την επομένη της προβολής της πρώτης ταινίας (Τρίτη 28 Αυγούστου), σε ειδική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Αναστασίας Χριστοφορίδου “Γιατί δακρύζει το λιβάδι, κύριε Αγγελόπουλε;”, που παρουσιάζει την οπτική της σκηνοθέτιδας πάνω στα γυρίσματα και την τέχνη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση, για το έργο του κορυφαίου δημιουργού, τις ταινίες του που προβάλλονται σε αυτό το αφιέρωμα και για το ντοκιμαντέρ, με τη σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ και το θεωρητικό του κινηματογράφου, Γιάννη Φραγκούλη.
Οι προβολές ξεκινούν στις 9 μ.μ. Η είσοδος, για τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου, είναι 4 ευρώ.
Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012
“ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ”
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Έτος παραγωγής: 2004. Διάρκεια: 185 λεπτά
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Συνεργασία σεναρίου: Tonino Guerra, Συνεργασία στην τελική εκδοχή: Πέτρος Μάρκαρης, Giorgio Silvagni, Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος, Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου, Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, Κώστας Δημητριάδης, Γ. Ιακωβίδης, Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου, Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου, Ήχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος, Μιξάζ: Bernard Leroux, Κώστας Βαρυμπομπιώτης, Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σέκερης, Εντεταλμένος παραγωγός: Φοίβη οικονομοπούλου, Συμπαραγωγοί: Jean Labadie, Amedeo Pagani, Giorgio Silvagni, Προπαραγωγή και Οργάνωση Παραγωγής πρώτης περιόδου: Κώστας Λαμπρόπουλος.
Ερμηνευτές: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιώργος Αρμένης, Βασίλης Κολοβός, Εύα Κοταμανίδου, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχάλης Γιαννάτος, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Θάλεια Αργυρίου, Σμαρώ Γαϊτανίδου, Αλίκη Καμινέλλη, Ανδρομάχη Χρυσομάλλη, Χριστίνα Μπακαλάκη, Άλεξ Μουκάνος, Δημήτρης Κολοβός, Θεόδωρος Τεκνετζίδης, Φούλης Μπουντούρογλου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, Θανάσης Αλεξόπουλος, Δ. Καλός, Π. Βασιλειάδης, Π. Καραολάνης, Βασ. Καραολάνης, Κ. Τάτσης.
Για την ταινία: Μια ομάδα ξεριζωμένων Ελλήνων της Οδησσού φτάνει σε ένα βαλτότοπο της Ελλάδας. Οι πρόσφυγες στεριώνουν εκεί έναν οικισμό προσπαθώντας να ξανακτίσουν τη ζωή τους. Μια οικογένεια κυριαρχεί. Ο πατέρας αυστηρός και πείσμων, μετά το θάνατο της γυναίκας του θα θελήσει να παντρευτεί την Ελένη, ένα κοριτσάκι που μεγάλωσε στο σπίτι του αφού το είχαν περιμαζέψει στο φευγιό τους μέσα στο χαμό του διωγμού. Ο γάμος δεν θα γίνει ποτέ και η Ελένη το σκάει με το γιο του που αγαπιούνται από παιδιά. Η περιπλάνηση των δύο νέων στην Ελλάδα, με την προστασία μιας ομάδας μουσικών, μετατρέπεται σε μια τραγική ιστορία. Η ταραγμένη πολιτική σκηνή οδηγεί τους νέους να αντιμετωπίσουν μια σειρά από γεγονότα που σημαδεύουν οριστικά τη ζωή τους. Μη μπορώντας να στεριώσουν πουθενά, κουβαλώντας την κατάρα του πατέρα για την προδοσία, ο νέος θα αναγκαστεί να φύγει στην Αμερική σε αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρα. Η Ελένη, μόνη της πλέον θα βιώσει τη φρίκη του πολέμου και του εμφύλιου, χάνοντας και τα δυο της παιδιά. Μετά από διαδοχικές φυλακίσεις για αντιστασιακή δράση θα εξοριστεί από την πατρίδα που νόμισε ότι είχε βρει φτάνοντας μια μέρα μικρό παιδάκι στην Ελλάδα.
Βραβεία-Διακρίσεις: 2004 Υποψήφια για Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). 2005 Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fajr (Τεχεράνη).
Τρίτη 28 Αυγούστου 2012
“ΓΙΑΤΙ ΔΑΚΡΥΖΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ, ΚΥΡΙΕ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΕ;” (Ντοκιμαντέρ)
Σκηνοθεσία: Αναστασία Χριστοφορίδου. Έτος παραγωγής: 2004. Διάρκεια: 54 λεπτά
Συμπαραγωγή Ελλάδας και Ελβετίας.
…μέσα Νοέμβρη 2002. Ψιλοβρέχει. Το συνεργείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου ακολούθησε το κάλεσμα του σύννεφου και ανέβηκε για άλλη μια φορά στη Μακεδονία για να συνεχίσει τα γυρίσματα της ταινίας του “Τριλογία: Το Λιβάδι που Δακρύζει”. Ο φακός της Αναστασίας Χριστοφορίδου ακολουθεί το συνεργείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και καταγράφει τα γυρίσματα της ταινίας «Το λιβάδι που δακρύζει». Το ντοκιμαντέρ αποδομεί και στη συνέχεια αναδομεί το φιλμικό κείμενο, όπως παρουσιάζεται εν τη γενέσει του. Με αυτή την έννοια δεν έχουμε ένα making of αλλά μια καταγεγραμμένη άποψη, μια άλλη σκηνοθετική ματιά, μια άλλη ανάγνωση του κειμένου της ταινίας, που μπορεί να λειτουργήσει συνοδευτικά με αυτή του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μέσα από το διάλογο μεταξύ των δύο καλλιτεχνών μπορεί ο θεατής να ανακαλύψει τη διεισδυτική ματιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας, την επίκαιρη σκέψη του και να διαπιστώσει την αθανασία του έργου του, αλλά και τη διαχρονικότητα της σκέψης του δημιουργού.
Η Αναστασία Χριστοφορίδου γεννήθηκε στην Ελβετία. Σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στη Ζυρίχη και στη Γερμανία, όπου, από το 1994, εργαζόταν ως οπερατέρ και μοντέρ σε διάφορες εταιρίες παραγωγής και τηλεοπτικά κανάλια. Από το 1999 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η φιλμογραφία της περιλαμβάνει 5 ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων οι 3 έχουν διακριθεί με βραβεία. Για την ταινία «Γιατί δακρύζει το λιβάδι, κύριε Αγγελόπουλε;» της έχει απονεμηθεί το 2ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Παράξενης Οθόνης της Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της FERA, του Οργανισμού Διαχείρισης Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Αθηνάς, στην Ελλάδα, και της Suissimage, στην Ελβετία. Το 2000 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ταινιών filmfabrik Productions και ασχολείται με διάφορες παραγωγές. Η filmfabrik productions (http://www.filmfabrik.gr) προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες δημιουργίας οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) και Brand Name, με στόχο τη δυναμική προβολή και παρουσίαση φορέων και επιχειρήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310-274567.
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
“ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ”
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Έτος παραγωγής: 1984. Διάρκεια: 137 λεπτά
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Συνεργασία σεναρίου: Θανάσης Βαλτινός, Tonino Guerra, Βοηθοί σκηνοθεσίας: Τάκης Κατσέλης, Χάρης Παπαδόπουλος, Νίκος Σέκερης, Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου, Βοηθός Μοντέρ: Δημήτρης Βεϊνόγλου, Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης, Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου, Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης, Ντίνος Κίττου, Νίκος Αχλάδης, Μιξάζ: Θανάσης Αρβανίτης, Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ZDF, Channel Four, RAI, ΕΤ-1, Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Σαμιώτης, Παύλος Ξενάκης, Φοίβη Σταυροπούλου, Βέρα Λυκουρέση.
Ερμηνευτές: Μάνος Κατράκης (γέρος), Μαίρη Χρονοπούλου (Βούλα), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αντώνης), Δώρα Βολανάκη (γριά), Giulio Brogi (Αλέξανδρος), Γιώργος Νέζος (Παναγιώτης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (μοίραρχος), Μιχάλης Γιαννάτος (λιμενάρχης), Άκης Καρέγλης (Σπύρος). Βασίλης Τσάγκλος (πρόεδρος λιμενεργατών), Δέσποινα Γερουλάνου (γυναίκα του Αλέξανδρου).
Για την ταινία: Ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, κουρασμένος απ’ τις μυθοπλασίες, αναζητά μια ιστορία ουσιαστική και προσκολλάται σ’ έναν γέρο που πουλάει λεβάντες στο δρόμο: τον Σπύρο, έναν πρώην κομμουνιστή, εξόριστο στην Τασκένδη, που έχει επιστρέψει στην πατρίδα μετά από 32 χρόνια εξορία. Στο χωριό του, που το είχε υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνεται μάρτυρας ενός ξεπουλήματος της γης και των ιδεών, και προσπαθεί να το αποτρέψει. Ωστόσο, δεν μπορεί να συμπλεύσει με την πραγματικότητα που συναντά. Απομονώνεται. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του, με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του, πιστή και υπομονετική Πηνελόπη, τον ακολουθεί μέχρι το τέλος, μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.
Βραβεία-Διακρίσεις: 1984 βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών, βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
“ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ”
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Έτος παραγωγής: 1995. Διάρκεια: 179 λεπτά
Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Συνεργασία σεναρίου: Tonino Guerra, Πέτρος Μάρκαρης, Συνεργασία προσαρμογής σεναρίου: Giorgio Silvagni, Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Ανδρέας Σινάνος, Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος, Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, Miodrag Mile Nicolic, Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας, Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου, Ήχος: Θανάσης Αρβανίτης, Μιξάζ: Bernard Leroux, Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Paradis Film, La Générale d’Images, La Sept Cinéma, με τη συνεργασία των: Canal +, Basic Cinematografica, Istituto Luce, RAI, Tele-München, Concorde Films, MEGA Channel (Αθήνα), Channel Four, και την υποστήριξη του Eurimages, Παραγωγοί: Giorgio Silvagni, Eric Heumann, Dragan Ivanovic-Hevi, Ivan Milovanovic, Εκτέλεση παραγωγής: Φοίβη Oικονομοπούλου, Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Λαμπρόπουλος.
Ερμηνευτές: Harvey Keitel (A.), Maia Morgenstern (γυναίκα του «Oδυσσέα»), Erland Josephson (συντηρητής της Ταινιοθήκης του Σαράγεβο), Θανάσης Βέγγος (ταξιτζής), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Νίκος), Ντόρα Βολανάκη (ηλικιωμένη κυρία), Μάνια Παπαδημητρίου, Angel Ivanof, Ljuba Tadic, Cert Llanaj, Αγνή Βλάχου, Γιάννης Ζαβραδινός, Βαγγέλης Καζάν, Μίρκα Καλατζοπούλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Εύα Κοταμανίδου.
Για την ταινία: O ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Α. επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα, αναζητώντας τρεις μπομπίνες ανεμφάνιστου φιλμ των Αδελφών Μανάκη, πιονιέρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Η απεγνωσμένη αναζήτηση του φιλμ όπου καταγράφηκε το πρώτο βλέμμα πάνω σε τούτη τη χερσόνησο, γίνεται ταυτόχρονα και η αναζήτηση ενός βλέμματος από πλευράς του Α. (του Αγγελόπουλου, κατ’ επέκταση), που ψάχνει έναν καινούργιο τρόπο να ξαναδεί τον κόσμο. Η οδύσσεια του Α. δεν είναι μια ομηρική Oδύσσεια. Όλα τα ομηρικά αντίστοιχα δεν αναγνωρίζονται παρά μόνο σαν σχήματα, σκορπισμένα στοιχεία στο μακρύ ταξίδι της σύνθεσης. Τώρα που όλες οι ιδεολογίες κατέρρευσαν, τώρα που το σοσιαλιστικό όνειρο κύλησε στο ποτάμι της Ιστορίας, η περιπέτεια του βλέμματος απέμεινε η μόνη περιπέτεια να αφηγηθείς.
Βραβεία-Διακρίσεις: 1995 Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix du Jury) του Φεστιβάλ Καννών• Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής, Φεστιβάλ Καννών• Félix των κριτικών (ταινία της χρονιάς). 1996 Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας από το Συνδικάτο Γάλλων Κριτικών Κινηματογράφου. Βραβείο καλύτερου ξένου σκηνοθέτη από το Εθνικό Συνδικάτο Κριτικών Κινηματογράφου της Ιταλίας. 1997 Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, από την Ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shinbun (Mainichi Film Award), βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας (Sant Jordi Awards, Βαρκελόνη), βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας (Turia Awards, Βαλένθια). 1999 Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Αργεντινής.