Τέσσερα ιδιαίτερα σημαντικά έργα για τη βελτίωση των υποδομών της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας συνολικού προϋπολογισμού 7.074.000€ εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία-Θράκη”.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ»
ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013.
Τέσσερα ιδιαίτερα σημαντικά έργα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Δήμου Αλεξάνδρειας και την παραπέρα βελτίωση των υποδομών της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, κατόρθωσε να εντάξει ο Δήμος, έχοντας την στήριξη του Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου που συνέβαλε στην ένταξη των έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ”Μακεδονία-Θράκη”.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πράξη με τίτλο «Ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας», συνολικού προϋπολογισμού 7.074.000,00 €, που είχε υποβληθεί προς χρηματοδότηση στις 03.06.2013 και εντάχθηκε σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 2554/12.12.2013 απόφαση (ΑΔΑ: ΒΛΓΕΝ-ΙΗΜ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη». Η πράξη θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και περιλαμβάνει τέσσερα διακριτά Υποέργα, ήτοι:
1. Ανάπλαση Πλατείας Αμπελοτοπίων
2. Βιοκλιματικός σχεδιασμός πλατειών ΟΣΕ και Ελευθερίας
3. Κατασκευή περιαστικού ποδηλατόδρομου και ανάπλαση πεζοδρομίων εκατέρωθεν αυτού και
4. Ανάπλαση χώρου δημοτικού κολυμβητηρίου και αμφιθεάτρου Αλεξάνδρειας.
Το πρώτο υποέργο με τίτλο «Ανάπλαση Πλατείας Αμπελοτοπίων» αποσκοπεί στην πλήρη ανάπλαση και στον ανασχεδιασμό της πλατείας Αμπελοτοπίων (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου), ώστε να διαμορφωθεί ένας λειτουργικός και αξιοποιήσιμος υπαίθριος δημόσιος χώρος, που θα μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες αναψυχής και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ανάδειξη της περιοχής και του οικισμού γενικότερα.
Το δεύτερο υποέργο με τίτλο «Βιοκλιματικός σχεδιασμός πλατειών ΟΣΕ και Ελευθερίας» αποσκοπεί στη δημιουργία δύο εξωστρεφών αστικών χώρων στους οποίους οι δημότες θα μπορούν να χαλαρώσουν, να διαβάσουν, να περπατήσουν, να συναντηθούν μεταξύ τους και να ψυχαγωγηθούν. Παράλληλα προτεραιότητα του όλου σχεδιασμού αποτελεί η αξιοποίηση όσο το δυνατό περισσότερο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο η όλη υλοποίηση να αποτελέσει πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και μέσο ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης.
Το τρίτο υποέργο με τίτλο «Κατασκευή ποδηλατόδρομου και ανάπλαση πεζοδρομίων εκατέρωθεν αυτού στη Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας Δήμου Αλεξάνδρειας» θα υλοποιηθεί εντός της ευρύτερης περιοχής του αστικού ιστού του Δ.Κ. Αλεξάνδρειας, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ανάδειξη της περιοχής ως ενιαίου συνόλου και τη βελτίωση των δημόσιων χώρων ως ανοικτών χώρων, χώρων στάσης καθώς και σημείων ανάδειξης του οικιστικού αποθέματος.
Τέλος, ο Δήμος Αλεξάνδρειας με το τέταρτο υποέργο της ενταγμένης πράξης προσβλέπει αφενός στην ολική ανάπλαση του χώρου του δημοτικού κολυμβητηρίου και αφετέρου στη μετατροπή του υπάρχοντος ανοιχτού κολυμβητηρίου σε κλειστό. Πρωτεύον μέλημα στο χώρο αυτό είναι η οργάνωση του τοπίου με τρόπο που να διαχωρίζει και να ενώνει ταυτόχρονα τις διαφορετικές λειτουργίες που στεγάζονται σήμερα διάσπαρτες σε αυτόν τον χώρο. Ο άξονας σχεδιασμού και οργάνωσης του περιγραφόμενου χώρου είναι η ενσωμάτωση σε αυτόν διατάξεων που αξιοποιούν την ηλιακή, τη γεωθερμική, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την εγκατάσταση ενός πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τη θέρμανση του νερού της κολυμβητικής δεξαμενής χρησιμοποιείται γεωθερμική αντλία θερμότητας που αξιοποιεί τη θερμότητα του εδάφους. Για τη θέρμανση των ζεστών νερών χρήσης εντός των αποδυτηρίων του κολυμβητηρίου αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια μέσω τοποθέτησης ηλιακών συλλεκτών. Επιλέγεται η χωροθέτηση των παραπάνω διατάξεων εντός του περιβάλλοντα χώρου του κολυμβητηρίου και η ενσωμάτωσή τους στο σχεδιασμό της βιοκλιματικής ανάπλασης, με σκοπό όχι μόνο την αξιοποίηση τους αλλά και την προβολή τους στο ευρύ κοινό. Τοποθετείται επιπλέον μια μικρή ανεμογεννήτρια, η οποία συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη λειτουργία του αναψυκτηρίου, καθώς η παραγόμενη από αυτήν ενέργεια τροφοδοτεί τις διάφορες λειτουργίες του. Ο φωτισμός του χώρου επιτυγχάνεται από αυτόνομα φωτιστικά σώματα που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ. Τέλος, χρησιμοποιείται στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου το στοιχείο του νερού, υπό την μορφή λίμνης, τόσο για να βελτιστοποιήσει το μικροκλίμα με τις υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες, την περίοδο που γίνεται η μέγιστη χρήση του χώρου, όσο και για αισθητικούς λόγους και όλων των θετικών που προσφέρει η ύπαρξη του νερού σ’ έναν χώρο (χαλάρωση , ηρεμία κτλ.). Στο κέντρο της λίμνης τοποθετείται νερόμυλος και σιντριβάνι στήλης. Ο νερόμυλος κινείται χρησιμοποιώντας την κινητική ενέργεια του νερού του σιντριβανιού.
Εικόνα 1: Σκαρίφημα εξωτερικής όψης της κατασκευής με την οροφή ανοιχτή.
Εικόνα 2: Σκαρίφημα εσωτερικής όψης της κατασκευής με την οροφή κλειστή.