Home Ασφάλιση-Παροχές-Κοινωνική Προστασία ΕΛΓΑ (αναγγελίες ζημίας ,δηλώσεις)

ΕΛΓΑ (αναγγελίες ζημίας ,δηλώσεις)

E-mail Εκτύπωση PDF

 
 
 
 
3ο ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

                                                                                 
1. Στόχοι
1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε Ημαθίας με στόχο την διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν τόσο στο έδαφος όσο και στα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας.
1.2 Αφορά στο διάστημα μετά την συγκομιδή του βάμβακος
 
2. Διαπιστώσεις
Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται  στο στάδιο συγκομιδής , και  στους πιο πολλούς αγρούς να συλλέγεται αυτές τις ημέρες το «δεύτερο χέρι».
 
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Κατά γενικό κανόνα οι  προληπτικές ενέργειες των βαμβακοκαλλιεργητών  για τον περιορισμό των διαχειμαζόντων εχθρών του βαμβακιού συνιστούν ορθότερη και οικονομικότερη πρακτική από τις επεμβάσεις καταπολέμησής τους. Τόσο για το πράσινο, όσο και για το ρόδινο σκουλήκι η πληθυσμιακή εξέλιξή τους κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, άρα και οι αναμενόμενες αρχικές προσβολές στις βαμβακοφυτείες, εξαρτώνται από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού. Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει στο στάδιο της νύμφης εντός του εδάφους και  το ρόδινο ως «εν διαπαύση προνύμφη» μέσα στα εναπομείναντα καρύδια και  βαμβακοστελέχη, καθώς και στις ρωγμές του εδάφους. Γι’ αυτό πρέπει οι βαμβακοκαλλιεργητές να προβούν στις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, με σκοπό την καταστροφή των νυμφών και τη δημιουργία δυσμενών συνθηκών για την τυχόν διαχείμασή τους:
 
Ειδικότερα: 
  1. Απαιτείται στελεχοκοπή  και τεμαχισμός της βαμβακιάς και στη συνέχεια άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι) σε βάθος 20 έως 25 εκατοστά, για ενσωμάτωση των θρυμματισμένων στελεχών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται:
  2. Άμεση καταστροφή των νυμφών.Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες λόγω υδατικού κορεσμού του εδάφους, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού.
  3. Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 έως 25 εκατοστά, με επακόλουθο την καταστροφή παλαιών στοών εξόδου και τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ακμαίων στην επιφάνεια του εδάφους.
  4. Η χρήση άλλων μέσων κατεργασίας του εδάφους (ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α.) αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν εξασφαλίζει αναστροφή του εδάφους, με όλα τα προαναφερθέντα οφέλη. 

 
 
Ο
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΑΟΚ καα
                                                                                                           
                                                                                                       
ΚΟΣΜΑΣ ΚΟΥΒΑΚΑΣ
                                                                                                                    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
E-mail Εκτύπωση PDF


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Αλεξάνδρεια, 22-02-2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοινώνεται προς τους παραγωγούς σπαραγγιών της περιοχής ότι, σύμφωνα με την υπ' αριθμό 1/25-1-2011 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ, εξεδόθη αναγγελία υποβολής δηλώσεων ζημίας, με ζημιογόνο αίτιο τον καύσωνα του 2008.

Οι παραγωγοί σπαραγγιών που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν σχετικές ζημίες, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του δήμου, από την Πέμπτη 17-02-2011 έως και την Δευτέρα 28-02-2011. Μαζί με τη δήλωση οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν ακριβές φωτοαντίγραφο της δήλωσης ΟΣΔΕ έτους 2009 και αντίγραφο του εκκαθαριστικού Ε1 οικονομικού έτους 2010.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν θα γίνουν δεκτές.

 

Ιστορία - Παράδοση

 Υπεύθυνοι Ενημέρωσης Περιεχομένων: 
- Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου
- Γραφείο Ειδικών Συνεργατών

Πόσοι είναι online

Έχουμε 234 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αναζήτηση

diavgeia all logo
Minors & Alcoholo

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Μάρτιος 2019
Δ T Τ Π Π Σ Κ
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31