Η συμβολή των ΚοινΣΕπ στην Τοπική Ανάπτυξη
Αν η περίοδος της Αναγέννησης (1400-1800) εξυπηρετήθηκε επιτυχέστερα με την Δημόσια Οικονομική, και η περίοδος της Βιομηχανικής Ανάπτυξης 1800-2000) εξυπηρετήθηκε καλύτερα από την Ιδιωτική Οικονομική, φαίνεται ότι η Κοινωνία της Γνώσης (2000 και μετά) πιθανόν να χρειάζεται μορφές της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Το ΔΙΚΤΥΟ Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρινόμενο στις προτάσεις των μελών του οργάνωσε στις 22 Οκτ 2014 εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα «Παρόν & Μέλλον των ΚοινΣΕΠ» για την ενημέρωση των ασχολουμένων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης οργάνωσε εκδήλωση στις 20 Ιαν 2015 στην αίθουσα «Αλέξανδρος» Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας με θέμα «ΔΗΜΟΣΙΕΣ Συμβάσεις και ΚοινΣΕπ» προσεγγίζοντας το ασαφές πεδίο των προμηθειών του Δημοσίου.
Στις 17 Απρ 2015, στις 17.00, στην αίθουσα του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 2ος όροφος), το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρ. Μακεδονίας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι ΚοινΣΕπ ΜΠΡΟΣΤΑ» εστιάζοντας σε προβληματισμούς των μελών στην «Χρηματοδότηση των ΚοινΣΕπ», στην ανάγκη δημιουργίας επιμορφωτικών κύκλων κυρίως στην «Οικοδόμηση της Ομάδος», σε «Συνεταιριστικά θέματα», σε «Στοιχεία Ηγεσίας & Διοίκησης», σε «Προσανατολισμό στις Πωλήσεις», αλλά και στα «Φορολογικά των ΚοινΣΕπ».
Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κ.Μ. εκτιμά ότι επιβάλλεται επανασχεδιασμός νέου κύκλου ενημέρωσης της νέας πολιτικής ηγεσίας στην Κυβέρνηση, όσο και στις Περιφέρειες, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνάντηση της 17 Απρ 2015 (17.00, Μοναστηρίου 93, Θεσσαλονίκη) έχει προσκληθεί και θα παρευρίσκεται, η σύμβουλος της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αδάμ Σοφία. Επίσης έχουν προσκληθεί και όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ευελπιστώντας ότι το «βαρύ» τους πρόγραμμα, θα τους επιτρέψει να συμμετέχουν.
Η Κοινωνική Οικονομία (Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ κλπ) απέδειξε, όπου αναπτύχθηκε, ότι μπορεί να σταθεί ισάξια με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και σε εποχή κρίσης, έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και συνδράμει αποφασιστικά και ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις είναι κάτι διαφορετικό από: το κράτος και το δημόσιο τομέα, από τον ιδιωτικό τομέα και τις business, από τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τα εθελοντικά κινήματα, από τους αγροτικούς ή αστικούς συνεταιρισμούς κλπ.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ αναπτύσσουν πρωτοβουλίες: για ένα διαφορετικό τρόπο παραγωγής, για ένα διαφορετικό τρόπο επιχειρείν, για ένα διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης, με σεβασμό στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, κλπ), για παροχή υπηρεσιών φροντίδας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, για την αναβάθμιση της πολιτιστικής παρέμβασης. Η δημιουργία και σωστή λειτουργία των ΚοινΣΕπ μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και σε κοινωνικές αντιθέσεις, αλλά και να επιτύχει την συμφιλίωση της κοινωνίας και της οικονομίας, ξεπερνώντας ή σπάζοντας τις αντιθέσεις μεταξύ κοινωνίας και οικονομίας.
Οι σωστά λειτουργούσες ΚοινΣΕπ συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της συμμετοχής και της κουλτούρας της συνεργασίας, επιτρέποντας στους πολίτες να προωθήσουν την ικανοποίηση των κοινωνικών τους αναγκών με μορφής αλληλεγγύης και συνεργασίας. Επίσης επηρεάζουν τα πρότυπα της ιδιωτικής κατανάλωσης με στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες, υιοθετώντας κριτήρια εντοπιότητας, ποιότητας, υψηλής έντασης εργασίας, συνεισφέροντας έτσι και στην δημιουργία κοινωνικού πλούτου και αξιοποιώντας την καλύτερη χρήση των τοπικών πόρων και δυνατοτήτων (Δ. Φεγγίτης, ΕΕΤΑΑ, 1/4/2015).
Μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚοινΣΕπ χαρακτηρίζεται από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ της διάσταση, από την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ της διάσταση, από την κυρίως ΤΟΠΙΚΗ της διάσταση και από την ΑΝΑΠΤΥΤΞΙΑΚΗ της διάσταση.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ διάσταση προσδιορίζει το «άλλο επιχειρείν» και επιβάλλει την ηθική, μεταξύ των οποίων: εμπιστοσύνη, σεβασμό, ισοτιμία, αλληλεγγύη, ποιότητα, συλλογικότητα, εξειδίκευση, καινοτομία, αυτοτέλεια, νέες σχέσεις κλπ.
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ διάσταση περιλαμβάνει τις αβεβαιότητες και την κοινωνική ευθύνη, αλλά και την απαίτηση για ικανοποίηση συγκεκριμένων μετρήσιμων αναγκών της κοινωνίας, τις οποίες υπάρχουν κάποιοι που θέλουν και θα πληρώσουν.
Η ΤΟΠΙΚΗ διάσταση προέρχεται από το γεγονός ότι ο τόπος και οι τοπικές κοινωνικές αξίες είναι μια μοναδική πηγή έμπνευσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των ανθρώπων, των ζωντανών δυνάμεων, που είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ελπίδας και αισιοδοξίας. Οφείλεται να τονισθεί με έμφαση ότι η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα έχει τις ρίζες της στον τόπο, σε τοπικό επίπεδο (όχι στην παγκοσμιοποίηση, ούτε και σε εθνικό επίπεδο). Είναι ξεκάθαρη η σχέση της ΚοινΣΕπ και η σύνδεσή της με τον «τόπο» και επομένων εξαρτάται από την δυναμική, τις αξίες και τους πόρους ενός τόπου και μιας κοινωνίας, που συνήθως έχει τοπικά χαρακτηριστικά.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ διάσταση προϋποθέτει ότι μια ΚοινΣΕπ πρέπει να έχει την συνέργεια και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας αφ ενός, την οποία καλείται να εξυπηρετήσει, και με την με κάθε τρόπο συμβολή της ΚοινΣΕπ στην Τοπική Ανάπτυξη, αφ ετέρου. Όταν σχεδιάζεται μια νέα ΚοινΣΕπ πρέπει να «συμφωνεί» με τον στρατηγικό τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. (Δ. Φεγγίτης, ΕΕΤΑΑ, 1/4/2015).
Ένα λεπτό σημείο είναι η ιεράρχηση (τελείως αδόκιμος όρος) των δομών της Κοινωνικής Οικονομίας. Στην Κοινωνική Οικονομία δεν επιτρέπονται ηγεμονίες, σκοπιμότητες, εκπροσωπήσεις, αντιπροσωπεύσεις και υπερδομές. Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών δεν είναι κακέκτυπα της πυραμιδικής δόμησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα. Στην «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση» ο Τζέρεμι Ρίφκιν καταγράφει μια εντυπωσιακή και πειστική παράθεση επιχειρημάτων για τους λόγους που κοινωνία & οικονομία πρέπει να υιοθετήσουν το κατανεμημένο & συνεργατικό μοντέλο, σε αντιπαράθεση με την μέχρι σήμερα πυραμιδική ιεραρχική ισχύ.
Η κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία αποτελεί τη συγκεκριμενοποίηση της αρχής όπου οι παραγωγικές δραστηριότητες (γεωργία, βιομηχανία & υπηρεσίες) δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ιδιωτικά αγαθά (που εξαρτώνται από κεφαλαιούχους) ή ως δημόσια αγαθά (που εξαρτώνται στενά από το κράτος). Μπορεί να θεωρηθούν ΚΟΙΝΑ αγαθά. Με αυτή τη λογική οι επιχειρήσεις που συνθέτουν αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να υιοθετήσουν τη μορφή του συνεταιρισμού για να εκφράσουν καλύτερα τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των δραστηριοτήτων (Καθ G. Colletis, Πανεπ. Τουλούζης)
Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεντρ. Μακεδονίας στις 17 Απρ 2015, στις 17.00, στην αίθουσα του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 2ος όροφος), οργανώνει την εκδήλωση «Οι ΚοινΣΕπ ΜΠΡΟΣΤΑ» και προσκαλεί όλους και ιδιαίτερα τα μέλη των ΚοινΣΕπ που δραστηριοποιούνται στην Μακεδονία και Θράκη σε μια γενική συνάντηση-συζήτηση εστιάζοντας στην «Χρηματοδότηση των ΚοινΣΕπ», στην επιμόρφωση μελών των ΚοινΣΕπ, στην «Οικοδόμηση της Ομάδος», στον «Συνεργατισμό», στο «Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ», αλλά και στα «Φορολογικά των ΚοινΣΕπ».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Κοινοποίηση