“Του Χωριού το Κοινοβούλιο” – Παράσταση του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, την Παρασκευή 3/9 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας (ώρα 21:00 – με ελεύθερη είσοδο)
Έναρξη των πολυήμερων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2012»
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ «ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ»
ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αλεξάνδρειας ● ώρα 21.00 ● είσοδος ελεύθερη
Με την θεατρική παράσταση «Του χωριού το Κοινοβούλιο», μία κωμωδία με πλούσια στοιχεία πολιτικής σάτιρας και λαϊκής σοφίας, παραγωγής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, ξεκινούν την Παρασκευή 3 Αυγούστου στην Αλεξάνδρεια, οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, με τίτλο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2012».
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν όλο τον Αύγουστο έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται συναυλίες με γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, θεατρικές παραστάσεις, παιδικό θέατρο, παραστάσεις Καραγκιόζη, εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς, φεστιβάλ, αθλητικές επιδείξεις και κινηματογραφικά αφιερώματα.
«Του χωριού το Κοινοβούλιο»
Την νέα κωμωδία του συγγραφέα, φιλολόγου και στιχουργού Δημήτρη Απ. Ρήτα, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και μουσική-τραγούδια του γνωστού και καταξιωμένου συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου, παρουσιάζει στην Αλεξάνδρεια το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας.
Για την παράσταση: Το καφενείο του χωριού είναι, κατά κάποιο τρόπο, το μικρό Κοινοβούλιο του χωριού. Στο «Κοινοβούλιο» λοιπόν αυτό, όλοι έχουν λόγο και μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για την τρέχουσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση και για όλα τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους απλούς ανθρώπους. Επίσης, στο καφενείο συναντά κανείς τον Πρόεδρο του χωριού, τον Δήμαρχο, τον Δάσκαλο, τον Αγροφύλακα, τον Αγροτικό Γιατρό και τους συγχωριανούς του, να μιλήσει μαζί τους, να κουτσομπολέψει, κλπ. Είναι μία κωμωδία πολύ επίκαιρη, με άριστο θεατρικό κείμενο, με πλούσια στοιχεία επίκαιρης πολιτικής σάτιρας και άφθονα ηθογραφικά, εξαίρετες ερμηνείες από ταλαντούχους και πεπειραμένους ηθοποιούς, ωραία και λιτά σκηνικά και κοστούμια και με εξαίσια μουσική και τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου. Σκορπά άφθονο και αβίαστο γέλιο, χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες και αρέσει πολύ σε όλους τους θεατές, μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση, όπου προβλήθηκε, σε Αθήνα, Καρδίτσα, Λαμία, Βόλο, κλπ. είχε μεγάλη απήχηση και επιτυχία.
Δημήτρης Απ. Ρήτας:
Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Καρδίτσας. Ζει, μόνιμα, και δραστηριοποιείται στην Καρδίτσα. Σπούδασε με Κρατική Υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τελείωσε και τη Δραματική Σχολή του Γρηγόρη Βαφιά. Υπηρέτησε ως καθηγητής λογοτεχνίας στη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας, καθηγητής λογοτεχνίας στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας, καθηγητής φιλόλογος στο 3ο Λύκειο Καρδίτσας και Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας. Από φοιτητής γράφει τραγούδια. Το πρώτο του τραγούδι, το «Λες κι οργώνω μες στα βράχια», σε μουσική Απόστολου Καλδάρα, τραγούδησε η Βίκυ Μοσχολιού. Είναι ο ιδρυτής και Διευθυντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, ενός θεάτρου που λειτουργεί συνεχώς από το 1984, μέχρι σήμερα, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Γράφει, σκηνοθετεί και παίζει θεατρικά έργα, κυρίως ηθογραφικές κωμωδίες που τιμούν και προβάλλουν τη λαϊκή μας παράδοση. Το 1980 τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για την προσφορά του στη λαϊκή παράδοση. Συγγραφικό Έργο (Φιλολογικά): «Πρακτική μέθοδος εκμαθήσεως των Αρχαίων Ελληνικών», «275 θέματα Αρχαίων Ελληνικών», «Θεματογραφία Αρχαίων Ελληνικών Β΄ Λυκείου», «Ξένες λέξεις στη γλώσσα μας», «Εκθέσεις ιδεών» (συνεργασία με το Γιάννη Λέκκα). Θεατρικά-Λογοτεχνικά: «Ο μπάρμπας μου ο Μαχούλιας», ηθογραφική κωμωδία (Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο Θεατρικού Κειμένου, Ιθάκη, 1988), «Τι είχαν να δουν τα μάτια μ’ !», ηθογραφική κωμωδία, «Κύριε Υπουργέ, τι έγινε με το θέμα μ’ ;», ηθογραφική κωμωδία, «Ρήγας Βελεστινλής Θετταλός», ιστορικό δράμα. «Γιάννης Γούναρης», ιστορικό δράμα (συνεργασία με Δημ. Δικαιάκο). «Ματρόζος», θεατρική διασκευή από το ομώνυμο ποίημα Γ. Στρατήγη. «Θυμήσου τα νιάτα», νεανική ποιητική συλλογή. «Τα τραγούδια μου» (στίχοι που έγιναν τραγούδια). Στίχους του μελοποίησαν: Απόστολος Καλδάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης κι άλλοι. Τους τραγούδησαν: Αηδονίδης, Βιολάρης, Βοσκόπουλος, Γαϊτάνος, Γλυκερία, Θαλασσινός, Καραθανάση, Καρακώστας, Καρελάς, Κετιμέ, Κλωναρίδης, Κόκοτας, Κούκα, Κυρίτσης, Λάλεζας, Λύδια, Μακρής, Μενιδιάτης, Μητροπάνος, Μοσχολιού, Νικολάου, Πάνου, Πάριος, Πουλόπουλος, Σακελλαρίου, Σμοκοβίτης, Στανίση, κ.ά.